2020. május 10.

Kedves Gyermekem!


"A gyermekek az ég ajándékai és már születésükkor megvan bennük mindaz, amire a sikeres fejlődésükhöz szükség van. A szülő feladata az, hogy a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen támogatást megadja."
(Dr. John Gray: A gyermekek az égből jönnek)Mennyi mindent szerettem volna elmondani neked az elmúlt évek során! Hányszor próbáltam megspórolni neked, hogy Te ne a saját bőrödön tapasztald meg mindazt, amit én már megtanultam! És a legjobb szándékom ellenére is milyen kevésszer sikerült! Sőt, az intelmek, „jótanácsok”, lelkibeszédek néha éppen az ellenkező hatást érték el. Hiába, a pokolba vezető út is…

A tanulságok egy részét már leszűrtem. Éppen a szülő-gyerek kapcsolat különlegessége, csodája egyben a nehézsége is: olyan sérülékeny ez a kapcsolat, olyan könnyen fordul a nyugodt eszmecsere helyett parázs vitába. Mert néha éppen azzal szemben engedjük meg magunknak a  legtöbbet, akit a legjobban szeretünk. Másrészt bizonyos dolgokat – pl. a saját élettapasztalatok begyűjtését – egyszerűen nem lehet megúszni, és nem lehet a másikat megváltani sem. Ez még a legkiválóbbak egyikének, Jézusnak sem sikerült. (Eddig legalábbis úgy tűnik.) Az emberiség nagyon nincsen megváltva (hogy ilyen csúnyán fogalmazzak), sőt, egyre komiszabb állapotban van. (Bár lehet, hogy éppen ez kell a megváltásához?) De hagyjuk a filozofálást, hiszen ezzel ugyancsak sokszor hoztalak ki a sodrodból, és félő, hogy még sokszor ki is foglak. „Jaj, anya, hagyjál már a világmegváltó eszmefuttatásaiddal!” Vagy „Reménytelenül idealista vagy, de a világ nem ilyen!”.

Szóval – több-kevesebb sikerrel – igyekszem visszafogni a szülői intelmek áradatát. De ahogy az már csak lenni szokott az ilyen nyughatatlan lelkekkel, lássunk akkor neki egy még nagyobb falatnak: Mentsük meg a világot! Hátha mások jobban hallgatnak majd a szép szóra. Persze nem nehéz annak, aki imád írni és tanítani! Így hát nekiugrottam a nagy ökofalu regénysorozatnak, immár olvasmányos, regényes formában lefestve annak a világnak a képét, amit szeretnék Rád hagyni. Végül is hosszú még az élet, akár meg is valósulhat, nem igaz? Legyünk optimisták. S hogy a regény főhősét éppen Aaronnak hívják? „Mindennemű hasonlóság valós személyekkel pusztán a véletlen műve!” Hátha egyszer mégiscsak elolvasod. A könyv még érintetlen… de hát a remény hal meg utoljára…


És ez a te idealista, sőt makacs anyád most újabb formában próbálkozik, hogy mégiscsak segítsen téged. Ezúttal úgy, hogy leszáll rólad, és átad neked egy íráscsokrot azzal, hogy használd kedvedre, mindennemű nyomás, piszkatúra nélkül. Levelek formájában, kicsit hátrébb lépve, összeszedettebben, a szülő-gyermek játszmákat kiiktatva, közvetett formában. Hátha…

Most kezdem írni ezeket a leveleket, és úgy döntöttem, hogy megosztom a nagyvilággal is. Így üzenek szülőknek, gyermekeknek, segítőszándékú barátoknak: „Dilemmáitokkal, sikereitekkel és kudarcaitokkal nem vagytok egyedül!  

Végül egy rövidke példázat minden gyermeknek és szülőnek, aki bármelyik szerepében lelkifurdalást érezne: Akármi is történik körülöttünk, bármi lehetséges, és alapvetően mindenki a saját életének a kovácsa.


A könyvbemutatón az újságíró kérdezi a híres írót, hogy sikeres életnek mi a titka. Az író elgondolkodik, majd kissé szégyenlős arckifejezéssel kiböki:
– Tudja, az apám alkoholista volt…
Az újságíróba egy pillanatra belefagy a szó, így jobb híján szemlélni kezdi a tömeget. A terem sarkában megpillant egy kissé elhanyagolt külsejű fickót. Annyira nem illik a képbe, hogy újságírói szimata rögtön odahajtja: „Ki lehet ez, és hogy kerül ide?” Közelebb érve, már érzi rajta az alkoholszagot. Még ki sem nyitja a száját, amikor kérdő tekintetére az ember megfáradt és szomorú arcán egy pillanatra mosoly fut át:
– Az öcsém! – biccent a fejével a dedikáló író felé.
Az újságíró megrökönyödik, és akaratlanul is kicsúszik a száján:
– De hát hogy lehet… izé… hogy Ön meg…
– Tudja, az apám alkoholista volt… – válaszolja az ember vádló hangsúllyal, lemondóan legyintve.